Cím: JÖN!JÖN!JÖN!
Bevezető:

13. Kortárs Drámafesztivál

2016. december 2-10.

 

Nagy nemzetközi érdeklődés előzi meg a Kortárs Drámafesztivált

December 2-án veszi kezdetét a tizenharmadik Kortárs Drámafesztivál SzínMűHely Alapítvány és a Creatív Média Színházi Ügynökség szervezésében. A KDF idei programja a színházi előadások mellett felolvasószínházi sorozatokkal, fiatal színházcsinálókkal folytatott beszélgetésekkel és a Fesztiválklub változatos programjaival, koncertekkel, workshopokkal egészül ki.

A külföldi szakmabelieknek szóló Visitors’ Programme névű komplex (angol nyelvű) Hungarian Showcase programot igen nagy érdeklődés övezi: a KDF-re érkeznek vendégek Argentinából, Kolumbiából, az USA-ból, Lengyelországból, Németországból, Izlandról és Szlovákiából.

Szöveg:

Misszió

A hiánypótló fesztivál missziójának tekinti a magyar színház megismertetését a külföldi szakmabeliekkel, de emellett a KDF fontosnak tartja a hazai közönség ízlésének formálását, a különböző művészeti és oktatási tevékenységek közötti határátlépés elősegítését.

A szakmai zsűri javaslatai alapján összeállított magyar szemleprogram része lesz Pintér Béla A bajnok előadása, A harag napja Schilling Árpádtól, a Forte Társulat A te országodHoffer Károly Az időnk rövid történetePaczolay Béla pedig az Egyasszonyprodukcióval lesz jelen, míg Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknált, Boross Martinaz Etikettet, Zsótér Sándor a Macska a forró bádogtetőnt, a Tünet Együttes pedig a Sóvirágot mutatja be.

k2 Színház Cájtstükk című produkciójával szerepel a fesztiválon, míg a KDF saját produkciója Ivan Viripajev Oxigén című művének magyarországi bemutatója, koncertszínházi előadás, amit Szilágyi Bálint rendez Márkus Sándor és Eke Angéla főszerelésével, DJ Sanyi és Adam Salman közreműködésével - a bemutató helyszíne az ismert belvárosi romkocsma és közösségi tér, az Anker’t.

Sardar Tagirovsky a nagyváradi Szigligeti Ede Színház Az eset című előadása mellett – mely az Ódry Színpadon december 6-án 15 és 19 órakor lesz látható –, másik határon túli előadáskén a zsűri döntése szerint a temesvári Csiky Gergely Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Magyar című koprodukciója kerül bemutatásra Urbán Andrásrendezésében december 10-én 19 órakor, szintén az Ódryn.

Anyagi és szervezési okok miatt a showcase programban mégsem szerepel a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Radu Afrim rendezte A nyugalom előadása.

A KDF magyar szemleprogramja a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi, független és határon túli produkciók közül kíván látleletet adni a magyar színház művészi gondolkodásmódjáról, valamint esztétikai sokszínűségéről.

 

Fiatalok? Előre!

Fiatal színházcsinálókkal három alkalommal beszélgetéssorozatot rendez a fesztivál a Trafóban: Fehér Balázs Benőt, Fekete Ádámot, Hegymegi Mátét, Kovács D. Dánielt, Ördög Tamást, Soós Attilát, Székely Krisztát és ifj. Vidnyánszky Attilát fiatal újságírók, kritikusok kérdezik.

Folytatódik a KDF Mi a pálya magyar dráma? felolvasószínházi maratonja. Ascher Tamás harmadéves zenés színházi rendező osztálya e félév során Radnai Annamária vezetésével a felolvasószínház műfajával foglalkozik, az Ódry Színpadon a diákok színre viszik Benedek Albert Rátenyér (rendező: Tárnoki Márk), Lanczkor Gábor Föld (rendező: Tarnóczi Jakab), Szíjártó Tímea Aletta Zárva (rendező: Szokol Judit) című darabját, valamint Horváth Csaba másodéves színházrendező, fizikai színházi koreográfus-rendező szakos hallgatója Lénárd Róbert Tanktánc (rendező: Ténai Petra) drámáját állítja színpadra.

Fontos, hogy a fesztivál ne csak a már jól ismert, akár brandként is szolgáló neveket vonultassa fel, ezért is nyújt alkalmat a KDF alkalomról alkalomra a fiataloknak, hogy a következő színházi generációk is ilyen formán helyzetbe kerülhessenek.

A KDF Fesztiválklubja az esemény OFF programjaként az Aurórában helyet ad workshopoknak, kerekasztal beszélgetéseknek és színházi előadásoknak is, de e tér lesz a fesztivál eseményeit levezető koncertek és bulik helyszíne is.

Látható lesz a Mentőcsónak Pokolra kell annak menni előadása Pass Andrearendezésében, Bársonytafota címen Nagy Petra ötödéves bábszínész hallgató Csokonai Lili (Esterházy Péter): Tizenhét hattyúk monodrámáját játssza, lesz bOdyssey-projekt, a Testodüsszeia, a Titkos Társulat Baby blues produkciója, felolvasószínház W monológok címen és Keresztesi József Holtszezon művéből a FAQ Színház és a Béta Társulat közreműködésével, valamint a Kaposvári Egyetem végzett színészosztálya a Tiszta vicc című előadással a Patyolat/PRÓBAüzemben vendégeskednek majd.

Dráma Online Társaság a nagysikerű Hamlet Online után Lénárd Róbert Tanktáncát dramatizálják a weben: a szereplők sorsát december 1-jétől 8-áig lehet nyomon követni, majd 9-én a teljes mű a fesztivál felolvasószínházi maratonján válik megtekinthetővé.

Lesz TIE, drámaíró, dramaturg workshop, fizikai színházi mozgás, népdal és színész, valamint önismereti tréning és bOdyssey ismerkedés. De megrendezésre kerül beszélgetés a Színész II. képzésről és "Egyetemen innen és túl” címen végzett vagy tanulmányaikat még folytató hallgatókkal, fiatal drámaírókkal, sőt alternatív színháztörténet órán is részt lehet majd venni.

Koncertezni foga Macskák esernyővel, a Porteleki-Czitrom duóSickratman, az Ed is on, de lesz Jazzaj, A jó, a rossz és a loopDJ PandaFAQ koncert és a Pink Mojos and the fuckfaces is.

 

Jegyinformáció: jegyek kaphatók az előadások helyszínéül szolgáló színházak jegyrendszerén keresztül, valamint a jegy.hu felületen. Szakmai jegyért keresse a színházak titkárságát, Az eset, a Magyar és az Oxigén produkciók esetében írjon a office.dramafestival@gmail.com címre.

 

Találkozzunk a Kortárs Drámafesztiválon!

A visszaszámlálás megkezdődött.

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Informálunk és jelen leszünk.

Kortárs Drámafesztivál