Cím: Iskolaprogram 2009
Bevezető:

Az iskola írója - Az író iskolája
a Kortárs Drámafesztivál Budapest színházi nevelési programja

Szöveg:

Az iskola írója – Az író iskolája

a Kortárs Drámafesztivál Budapest színházi nevelési programja

 

Résztvevők:
Egressy Zoltán, Erdős Virág, Garaczi László, Gazdag Péter, Hatházi András, Kállai Katalin, Kárpáti Péter, Kiss Csaba, Kiss Marci, Lackfi János, Mikó Csaba, Németh Ákos, Pozsgai Zsolt, Sultz Sándor, Szabó Máté, Térey János, Vörös István, Zalán Tibor

 

A 6. Kortárs Drámafesztivál egyik legnagyobb tetszést arató kezdeményezése, Az iskola írója – Az író iskolája színházi nevelési program nem vállalt keveset: kortárs drámák olvasására és azokról való gondolkodásra vette rá tizennyolc budapesti középiskola diákjait. S nem csupán Mohamed lépett a hegy felé, de nagy zajjal-robajjal a hegy is mozdulni látszik: az idén még több iskola még több tanulója jelezte, hogy részt venne a projektben. Az iskolák és az írók részéről egyaránt megnövekedett igényekre tekintettel a fesztivál kínálata is bővült: az OSZMI és a KDF közös szerevezésében a tavalyi évtől már a program háromféle változata közül választhatnak az érdeklődők.

A program első változata a 2007-ben kialakított rendszerben zajlik: a diákok rendhagyó irodalomóra keretében magával a szerzővel vitatják meg, hogy milyen kérdéseket, problémákat vet fel az alkotó egyik – a középiskolások által előre elolvasott – műve.

A program második, bővített változatban a drámaíró és a diákok első találkozóját egy újabb alkalom követi. A második találkozáskor a középiskolások egy fiatal rendező – Berzsenyi Ádám vagy Hollós Gábor – irányításával a drámaíró darabjának egy-egy jelenetével dolgoznak, és kipróbálják annak színreviteli lehetőségeit.

A harmadik változatban egy vállalkozó kedvű drámaíró segítségével a diákok hétköznapi történeteiből születik drámaszöveg, melyet a gyerekek a rendezők irányításával rövid jelenetekké formálnak, hogy megláthassák, hogyan lesz a való életből drámaszöveg, a drámaszövegből pedig színház. A létrejött jelenetek közül a legizgalmasabbakat az iskolai csapatok a Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében bemutathatják a Bakelit Multi Art Centerben, 2009. november 27-én délután 5 órától.

Az iskola írója – Az író iskolája színházi nevelési programot a Kortárs Drámafesztivál 2009-től a határon túli alkotókra is kiterjeszti: Hatházi András színész-drámaíró és Sebestyén Aba rendező, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vezetője látogat el egy budapesti középiskolába.


THE BEST OF – a legbátrabb diákok legizgalmasabb jelenetei

Bakelit Multi Art Center, 2009. november 27. 17 óra
Budapest, IX. Soroksári út 164.

www.dramafestival.hu