Cím: TE JÖSSZ!
Bevezető:

 

ITTHON VAGY BUDAPESTEN?

Az idei lesz a negyedik év, mely során a Színműhely Alapítvány a Kortárs Drámafesztivállal közösen iskolaprogramot indít el. Ezúttal „Itthon vagy Budapesten?” címmel hirdetett alkotópályázatot budapesti középiskolások számára.
A pályázat célja, hogy a legfiatalabb gondolkodó korosztályt párbeszédre hívja, számukra mit jelent Budapesten élni?

Szöveg:

Kíváncsiak voltunk, hogy a főváros kulturális, valamint társadalmi tereit naponta igénybevevő generáció hogyan látja a várost, ahol él? Fontosnak tartjuk ezt azért is, hiszen a városról való közgondolkodás többnyire terhelt politikailag. Kíváncsiak voltunk, hogy az a generáció, amelyik nap mint nap közvetlenül, önmagában tapasztalja meg a várost és kívül áll ezen az átpolitizált közbeszéden, mit lát Budapestből? Azok a fiatalok, akik gondolkodásából hiányoznak az olyan kifejezések, mint „Demszky-bunkó”, „Rogán-oszlop”, hogyan érzékelik fővárosunkat? Akik nem az anyagi ráfordítás alapján, hanem önmagáért tartanak ilyennek vagy olyannak egy-egy újonnan elkészült épületet. Akik számára a BKV nem a botrányokat jelenti, hanem azt a hálózatot, amelyik bármikor, bárhonnan hazaviszi. A felvetés alapja tehát az, hogy néz ki egy olyan Budapest, amelyik nem az elfecsérelt lehetőségekről, pénzekről, politikáról, hanem önmaga értékeiről szól?
A jelentkezők bármilyen műfajban hozhatnak létre alkotásokat. Készíthetnek városi zajokból felépülő kompozíciót, interjúkon alapuló hétköznapi szituációkat, mutathatnak be életképekből összeálló fotómontázst. Bármit alkothatnak, amely a fővárosi életről szóló gondolataikat, Budapesthez fűződő személyes viszonyukat, látásmódjukat mutatja be. A legígéretesebb pályamunkákat egy szelekció során válogatjuk ki és a Kortárs Drámafesztivál keretén belül, egy gálán mutatjuk be az érdeklődő közönségnek, ahol a legjobb alkotásokat kultúrautalvánnyal honoráljuk, összesen 170 ezer Ft értékben.
A gála rendkívül sokszínűnek ígérkezik. Lesz bizonyos formai elemek játékával kísérletező rendhagyó fotósorozat, illetve fotómontázs is. Hexameterben írt ecloga, az ún. „slam poetry” műfajából. A budapesti életet bemutató multimédiás koncert. Látvány és hang ellentétével játszó, budapesti tereket bemutató videó. Illetve még sok további produkció, melyek sorába még mindig van lehetőség jelentkezni egészen november 7-éig!
A program során a jelentkező diákoknak lehetőségük van mentorálást kérni, mely során szakképzett, fiatal önkéntesek segítik munkájuk. Ez elsősorban szakmai tanácsadást, a munkához szükséges feltételek biztosítását, a feladatok ütemezését jelenti, hogy az alkotás során mindvégig legyen egy „külső szem”, aki a felmerülő kérdésekhez objektíven viszonyulhat. Ezzel kívánjuk elősegíteni, hogy minél sokrétűbb, a közérdeklődésre is igényt tartó alkotások szülessenek.
Mindezt a Fővárosi Önkormányzat „Te jössz!” pályázata teszi lehetővé, mely révén sikerült biztosítani a program megvalósulásához szükséges feltételeket. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki érte!

 

Gála:

2010.december 4. 15:00

Városmajori Gimnázium